Oto wegetariańska zapiekanka z bakłażanem!

Zapiekanka to prawdziwy klasyk, niemal każda kuchnia ma swoją wersję. Ta wegetariańska zapiekanka z bakłażanem na przykład jest naprawdę smaczna, a połączenie z bakłażanem i kozim serem sprawdza się świetnie. Jeśli również jesteś fanem bakłażana, ale nie wiesz, co z nim ugotować, daj ten przepis do wypróbowania! Zapiekanki są zwykle wykonane w naczyniu żaroodpornym lub patelni, a następnie albo gotowane w piekarniku lub na górze pieca. Słowo ‘casserole’ pochodzi od francuskiego słowa ‘casserolle’, które oznacza garnek lub mały pojemnik. Te przepisy są łatwe do wykonania, trzeba tylko dokładnie przestrzegać kilku instrukcji. Możesz również stać się kreatywny z tymi potrawami, dodając do nich swój własny osobisty akcent.

Czas gotowania

Czas gotowania zależy od kilku czynników, takich jak grubość bakłażana i temperatura piekarnika, dlatego należy regularnie sprawdzać zapiekankę.

Składniki.

  • 1 duży bakłażan, pokrojony w okrągłe krążki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka fasoli, odsączonej i opłukanej
  • 100 g koziego sera
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1/4 szklanki startego cheddara
  • 3/4 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Zacznij od pokrojenia bakłażana w krążki. Zanurz krążki w misce z zimną wodą i odrobiną soli, aby wyciągnąć gorycz ze skórki bakłażana. Następnie poklep krążki do sucha. 
  2. Możesz upiec bakłażana w piekarniku w temperaturze 160°C przez 15 minut lub usmażyć go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. 
  3. Teraz przygotuj sos pomidorowy, podgrzewając oliwę z oliwek w rondlu, a następnie dodając pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Pozwól mu się gotować przez około 3 do 4 minut.
  4. Dodaj sos pomidorowy, fasolkę masłową, kozi ser i bułkę tartą na wierzchu.

Podanie

Danie to dobrze komponuje się z sałatką lub świeżą zieloną surówką. Możesz również spróbować kilku czerwonych win, takich jak Shiraz lub Merlot. Jeśli uwielbiasz to danie, powinieneś również wypróbować tę wegetariańską zapiekankę z bakłażanem i pieczarkami lub tę wegetariańską zapiekankę z czerwoną papryką i serem. Ta zapiekanka to świetna wegetariańska opcja, którą może cieszyć się każdy. Jest również zapakowany w błonnik i białko, co czyni go idealnym posiłkiem, aby zasilić swoje ciało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Cię zainteresować