Rośliny strączkowe są zdrowe i wszechstronne, ale dla wielu osób prowadzą również do wzdęć ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jeśli znasz kogoś, kto nie może znieść widoku soczewicy lub ciecierzycy, to prawdopodobnie dlatego, że te pokarmy mają tendencję do powodowania gazów i wzdęć u niektórych osób. Nie oznacza to, że są one niezdrowe; po prostu nasz organizm nie reaguje na nie dobrze. Oto kilka wskazówek, jak możesz zmniejszyć niekomfortowe efekty uboczne po zjedzeniu roślin strączkowych.
Dlaczego wegetarianie doświadczają wzdęć po roślinach strączkowych?
Istnieje wiele powodów, dla których ludzie dostają wzdęć po zjedzeniu roślin strączkowych. Niektóre z tych powodów są unikalne dla wegetarian, a niektóre odnoszą się do wszystkich. Dokonajmy przeglądu najczęstszych powodów wzdęć po leguminie.
- Niski poziom kwasu żołądkowego – jest problemem dla wielu ludzi, ale jest szczególnie powszechny u wegetarian. Może to sprawić, że rośliny strączkowe będą trudniejsze do strawienia i spowodują ich fermentację w jelitach, co spowoduje gaz i wzdęcia. Aby naprawić ten problem, możesz spróbować wziąć betainę HCL z pepsyną, wziąć enzym trawienny lub jeść mniejsze posiłki w ciągu dnia.
- Fasola ma wysoką zawartość oligosacharydów – jest dobrze znana z powodowania wzdęć ze względu na wysoką zawartość oligosacharydów. Oligosacharydy to złożone cukry, które nie są łatwo rozkładane przez nasz organizm. To właśnie dlatego fasola powoduje wzdęcia.
- Niewłaściwe wchłanianie składników odżywczych – Niewłaściwe wchłanianie składników odżywczych może być kolejnym powodem, dla którego ludzie doświadczają wzdęć. Zwykle jest to spowodowane podstawową chorobą, taką jak celiakia lub zespół jelita drażliwego.
Jak długo mogą trwać wzdęcia po roślinach strączkowych?
Czas trwania wzdęcia po fasoli może się różnić w zależności od osoby. Niektórzy ludzie zauważają, że ich objawy znikają w ciągu kilku godzin, podczas gdy inni mogą doświadczać ich przez kilka dni. Jeśli zauważysz, że cierpisz na wzdęcia po roślinach strączkowych, pomocna może być wiedza, czego się spodziewać. Dzięki temu będziesz mógł znosić dyskomfort przez jak najmniejszy czas. Jeśli doświadczasz łagodnych wzdęć po roślinach strączkowych, możesz oczekiwać, że objawy znikną w ciągu kilku godzin. Jest to najczęstszy scenariusz po zjedzeniu roślin strączkowych i często nie ma się czym przejmować. Jeśli jednak zauważysz, że cierpisz na poważne wzdęcia po roślinach strączkowych, które trwają przez kilka dni, powinieneś udać się do lekarza.
Jak pozbyć się wzdęć po strączkach?
Aby pozbyć się wzdęć po fasoli, powinieneś upewnić się, że spożywasz ją prawidłowo. Fasola strączkowa może być zdrowym i pożywnym pokarmem, gdy jest prawidłowo spożywana, ale jeśli nie wiesz, jak ją jeść, może powodować gaz i wzdęcia. Jedną z bardzo pomocnych wskazówek, aby pozbyć się skutków ubocznych po roślinach strączkowych, jest ich namoczenie. Po prostu umieść fasolę w dużej misce z wodą i pozostawić je tam przez osiem godzin. To sprawi, że będą one łatwiejsze do strawienia i zmniejszy zawartość oligosacharydów. Po namoczeniu fasoli możesz ugotować ją w tradycyjny sposób lub umieścić ją w szybkowarze. Fasola gotowana w szybkowarze jest zazwyczaj łatwiejsza do strawienia, ponieważ jest bardziej rozbita. Można też zmniejszyć wzdęcia z roślin strączkowych, łącząc je z innymi włóknistymi pokarmami.