Wegetarianie mogą cieszyć się obfitym posiłkiem bez poświęcania smaku dzięki obfitości kreatywnej kuchni wegetariańskiej. Wegańskie i wegetariańskie przepisy są obfite w większości restauracji, kawiarni, rynków i domowych kucharzy, ponieważ coraz więcej ludzi staje się świadomych swojego wpływu na środowisko i dobrostan zwierząt. Przy tak wielu dostępnych opcjach, bycie wegetarianinem nie oznacza rezygnacji z mięsa. Zamiast tego, jest to okazja do odkrywania nowych składników i potraw, które są pyszne, zdrowe i przyjazne dla środowiska.
Co to jest wegetariańskie leczo?
Wegetariańskie leczo to cureo, czyli meksykańskie danie, które zawiera warzywa, fasolę i ser. Nazwa pochodzi od słowa kolendra, która jest głównym ziołem używanym w tym przepisie. Cureo może być spożywane jako danie główne lub jako dodatek. Jest bardzo łatwy do wykonania i można go przygotować w mniej niż 30 minut.
Składniki
- 1 filiżanka czarnej fasoli
- 1 filiżanka żółtej fasoli
- 6 ząbków czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka kminku
- sól i pieprz
- 1 cebula
- 3 filiżanki posiekanych warzyw (marchew, kukurydza, papryka)
- 1 filiżanka kolendry
- 2 filiżanki sera nacho
Przygotowanie cureo
- Opłucz i odsącz fasolę, a następnie umieść w garnku z wodą.
- Gotuj fasolę przez około 20 minut lub do miękkości.
- W blenderze zmiksować czosnek, kumin, pomidora, sól i pieprz.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj zblendowane składniki.
- Gdy sos będzie gotowy, dodaj go do garnka z fasolą. Zachowaj sos na patelni i dodaj pokrojone warzywa.
- Miksuj, aż warzywa będą miękkie, a następnie dodaj kolendrę i ser.
Serwowanie lekarstwa
- Podawaj leczo z tortillą lub ryżem. Możesz dodać więcej warzyw, takich jak posiekana sałata, posiekany pomidor, posiekana papryka i posiekany ogórek.
- Możesz również polać lecza kwaśną śmietaną.
- Jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, dodaj trochę salsy lub papryki jalapeño.
- Możesz również spróbować różnych wariacji tego przepisu, jak dodanie grzybów, pomidorów, kukurydzy, groszku lub fasoli.
- Możesz również uczynić danie bardziej kremowym poprzez użycie mieszanki serów takich jak cheddar, mozzarella lub Monterey jack.