Sprawdź, jak przygotować wegetariańskie leczo!

Wegetarianie mogą cieszyć się obfitym posiłkiem bez poświęcania smaku dzięki obfitości kreatywnej kuchni wegetariańskiej. Wegańskie i wegetariańskie przepisy są obfite w większości restauracji, kawiarni, rynków i domowych kucharzy, ponieważ coraz więcej ludzi staje się świadomych swojego wpływu na środowisko i dobrostan zwierząt. Przy tak wielu dostępnych opcjach, bycie wegetarianinem nie oznacza rezygnacji z mięsa. Zamiast tego, jest to okazja do odkrywania nowych składników i potraw, które są pyszne, zdrowe i przyjazne dla środowiska.

Co to jest wegetariańskie leczo?

Wegetariańskie leczo to cureo, czyli meksykańskie danie, które zawiera warzywa, fasolę i ser. Nazwa pochodzi od słowa kolendra, która jest głównym ziołem używanym w tym przepisie. Cureo może być spożywane jako danie główne lub jako dodatek. Jest bardzo łatwy do wykonania i można go przygotować w mniej niż 30 minut.

Składniki 

  • 1 filiżanka czarnej fasoli
  • 1 filiżanka żółtej fasoli
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka kminku
  • sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 3 filiżanki posiekanych warzyw (marchew, kukurydza, papryka)
  • 1 filiżanka kolendry
  • 2 filiżanki sera nacho

Przygotowanie cureo

  1. Opłucz i odsącz fasolę, a następnie umieść w garnku z wodą.
  2. Gotuj fasolę przez około 20 minut lub do miękkości.
  3. W blenderze zmiksować czosnek, kumin, pomidora, sól i pieprz.
  4. Na patelni rozgrzej olej i dodaj zblendowane składniki.
  5. Gdy sos będzie gotowy, dodaj go do garnka z fasolą. Zachowaj sos na patelni i dodaj pokrojone warzywa.
  6. Miksuj, aż warzywa będą miękkie, a następnie dodaj kolendrę i ser.

Serwowanie lekarstwa

  • Podawaj leczo z tortillą lub ryżem. Możesz dodać więcej warzyw, takich jak posiekana sałata, posiekany pomidor, posiekana papryka i posiekany ogórek.
  • Możesz również polać lecza kwaśną śmietaną.
  • Jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, dodaj trochę salsy lub papryki jalapeño.
  • Możesz również spróbować różnych wariacji tego przepisu, jak dodanie grzybów, pomidorów, kukurydzy, groszku lub fasoli.
  • Możesz również uczynić danie bardziej kremowym poprzez użycie mieszanki serów takich jak cheddar, mozzarella lub Monterey jack.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Cię zainteresować