Kto nie lubi od czasu do czasu dobrej tarty? Jest tak pyszna i prosta w wykonaniu, że możesz nią nawet zaskoczyć swoich gości. A ta wegetariańska tarta z warzywami to właśnie propozycja na miłe przyjęcie lub inną specjalną okazję. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak możesz stworzyć to imponujące danie. Tarta to w zasadzie otwarta forma ciasta, wypełniona dżemem lub galaretką, a często także kremem lub śmietaną. Słowo “tarta” pochodzi od starofrancuskiego słowa “torte”, które oznacza intensywny lub mocny. I to dotyczy również tej wege tarty. Ma ona tak silny smak sama w sobie, że nie potrzebuje żadnych dodatków, aby uczynić ją doskonałą!
Co to jest tarta?
Tarta to w zasadzie otwarta forma ciasta, wypełniona dżemem lub galaretką, a często także kremem lub custardem. Słowo “tarta” pochodzi od starofrancuskiego słowa “torte”, które oznacza intensywny lub mocny. I to odnosi się również do tej vege tarty. Ważną rzeczą do odnotowania jest to, że tarta nie jest w rzeczywistości tym samym, co ciasto. Główna różnica polega na sposobie wykonania ciasta – ciasto na tartę robi się ze smalcem, natomiast ciasto na tartę z masłem. Oznacza to, że ciasto na tartę ma bardziej zwartą konsystencję niż ciasto na pierogi, ale oba rodzaje tart zawdzięczają swój smak nadzieniu: nadzienie do pierogów jest zazwyczaj mięsne, podczas gdy nadzienie do tart może być dowolne.
Składniki
- Ciasto na tartę – 1 filiżanka (100 gramów)
- Mąka – 1/2 szklanki (100 gramów)
- Masło – 1/4 filiżanki (60 gramów)
- Cukier – 1/4 szklanki (50 gramów)
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Skórka pomarańczowa – 1 łyżka
- Nadzienie warzywne – 2 filiżanki (250 gramów)
- Ziemniaki – 2 duże
- Marchew – 1/2 szklanki (100 gramów)
- Szpinak – 1 pęczek
- Kukurydza – 1/2 szklanki (100 gramów)
- Cebula dymka – 1/3 szklanki (20 gramów)
- Imbir – 1 łyżka
- Papryka chili – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Czarny pieprz – 1/2 łyżeczki
- Śmietana – 400 ml
- Mleko – kilka łyżek
- Sól – 1 łyżka
- Cukier – kilka łyżek
- Skórka pomarańczowa – 2 łyżki
Przygotowanie
- Pierwszą czynnością, którą należy wykonać, jest przygotowanie kruszonki. Wymieszaj mąkę z masłem i cukrem, dodaj skórkę pomarańczową i wyłóż nią formę do tarty.
- Po wstawieniu do formy włóż ją do lodówki, aby się schłodziła.
- Następnie nadzienie: ugotować ziemniaki i marchewkę (szpinak umyć i wrzucić do wrzącej wody). Gdy warzywa będą już ugotowane, wymieszaj je z przyprawami i resztą składników.
- W przypadku kremu wymieszaj mleko z pozostałymi składnikami i wstaw do lodówki.
- Ostatni szlif – w formie ułożyć skórkę i wlać do niej masę warzywną. Następnie zalej warzywa śmietaną i odstaw na kilka godzin, aby smaki się połączyły.
- Kiedy będzie gotowa, pokrój tartę na kawałki i podawaj z zieloną sałatą lub jakimś innym daniem dodatkowym.
Podanie
Ta wegetariańska tarta warzywna jest tak smaczna, że będziesz chciał jeść więcej! A najlepsze jest to, że jest łatwa do wykonania i bardzo przystępna cenowo. Możesz ją podać jako specjalny przysmak dla rodziny i przyjaciół, lub nawet zrobić ją jako posiłek dla siebie na specjalną okazję. Jeśli masz gości, spróbuj podać tartę jako deser. Tarta może być również świetną przekąską, zwłaszcza gdy podamy ją ze zdrową sałatką lub innym lekkim daniem. Krótko mówiąc, możesz podać wegetariańską tartę warzywną, kiedy tylko zechcesz.