Ugotuj wegański gulasz z ciecierzycą według tego przepisu!

Wegańskie gulasze to świetny sposób na dostarczenie do swojej diety więcej roślinnego białka i błonnika. Są również wspaniałym sposobem na wykorzystanie resztek warzyw w Twojej lodówce. Jeśli znudziły Ci się te same stare gulasze z soczewicy lub słodkich ziemniaków, spróbuj tego gulaszu z ciecierzycy, który jest pełen smaku i stanowi doskonałe źródło białka. Ciecierzyca jest również powszechnie znana jako fasola garbanzo. Są niedrogie, szeroko dostępne i mają neutralny smak, więc dobrze przyjmują otaczające je smaki. Ten łatwy wegański przepis na gulasz z ciecierzycy jest idealny na chłodny dzień i nie tylko!

Dlaczego gulasz z ciecierzycą?

Gulasze otrzymują swoją nazwę od francuskiego słowa “estuve”, co oznacza być włożonym do garnka. Tradycyjnie gulasze były gotowane na małym ogniu przez długi czas, aby zmiękczyć mięso o długim czasie gotowania. Dziś można znaleźć wiele wegańskich gulaszów, takich jak ten wegański gulasz z ciecierzycy, który gotuje się szybko. Jest to szczególnie świetne, jeśli masz mało czasu na gotowanie i chcesz jeść pyszne jedzenie.

Składniki.

  • Ciecierzyca jest powszechnie używana w gulaszach lub zupach. W tym wegańskim przepisie na gulasz z ciecierzycy są one również połączone z innymi przyprawami, aby stworzyć pyszne i obfite danie. 
  • Cebula to świetny dodatek do tego serdecznego wegańskiego gulaszu. Cebula zapewnia bazowy smak do dania i wydobywa słodycz w innych składnikach. 
  • Pomidor są świetnym dodatkiem do tego wegańskiego gulaszu z ciecierzycy. Zapewniają bazowy poziom kwasowości i ładną ilość słodyczy. 
  • Zioła takie jak pietruszka, oregano i tymianek są zwykle dodawane pod koniec procesu gotowania. Pomaga to zachować ich smak, a także zapobiega ich ciemnieniu.

Przygotowanie

Podczas przygotowywania tego wegańskiego gulaszu z ciecierzycy, jest kilka kroków, o których będziesz musiał zapamiętać. 

  1. Najpierw podsmaż razem cebulę i czosnek, aż cebula będzie półprzezroczysta i miękka.
  2. Następnie dodaj resztę składników i pozwól im się gotować przez około 20 minut. 
  3. Następnie zmiksuj składniki razem w robocie kuchennym lub blenderze. 
  4. Na koniec, dodaj zmiksowane składniki z powrotem do garnka i wymieszaj.

Podanie

Ten wegański gulasz z ciecierzycy jest świetny jako posiłki w okresie jesieni lub zimy. Może być spożywany samodzielnie lub z dodatkiem ryżu, lub quinoa. Może być również stosowany jako dodatek do wrapsów lub kanapek, a nawet używany jako sos do makaronu lub pizzy. Ten gulasz może być spożywany jako główny posiłek lub jako dodatek do dania głównego. Może być spożywany niemal o każdej porze dnia i jest łatwy do odgrzania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Cię zainteresować