Wegańska pieczona fasola – jak ją przygotować?

Wegańska pieczona fasola to popularny dodatek w wielu kuchniach. Wykonuje się ją z suszonej fasoli, pomidorów, cebuli i przypraw. Podczas gdy dostępne w sprzedaży wegańskie pieczone fasolki w puszce są zapakowane z dużą ilością sztucznych aromatów i dodatków, co czyni je nie tak zdrowymi. Przygotowanie wegańskiej fasolki w domu jest łatwe, jeśli użyjesz odpowiednich składników. Oto jak zrobić wegańską pieczoną fasolę w domu.

Pieczona fasolka w wersji wegańskiej

Pieczona fasolka to popularna odmiana zielonej fasolki. Są dostępne świeże lub mrożone w większości supermarketów. Możesz również użyć mrożonej lub puszkowanej zielonej fasolki, lub żółtej fasolki woskowej jako wegańskiej alternatywy dla świeżej odmiany. Jeśli używasz mrożonej lub puszkowanej fasoli, upewnij się, że dobrze ją opłuczesz przed gotowaniem, aby usunąć nadmiar sodu lub konserwantów. Możesz również użyć fasoli edamame (soja) jako wegańskiej alternatywy dla świeżej zielonej fasoli.

Składniki

  • Złotożółta fasola woskowa 1 filiżanka (posiekana) 
  • Cebula 1 (drobno posiekana) 
  • Pomidor 1 (drobno posiekany) 
  • Bulion warzywny 1 filiżanka 
  • Sól do smaku 
  • Czarny pieprz w proszku 1/2 łyżeczki 
  • Olej roślinny 1 łyżka
  • Cukier 1/2 łyżki 
  • Wegański sos do pizzy 1/4 szklanki 
  • Wegański ser 1/4 szklanki

Przygotowanie

  1. Umyj fasolę i pokrój ją na pół. W misce dodać posiekaną fasolę, cebulę, pomidora, 1 szklankę bulionu warzywnego, sól i pieprz w proszku. 
  2. Dobrze wymieszaj i trzymaj w lodówce przez około 2 godziny. 
  3. Wyjmij z lodówki, dodaj resztę składników jeden po drugim i dobrze wymieszaj. 
  4. Przełóż do naczynia do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 stopni Celsjusza na około 30 minut. 
  5. Wyjmij i dodaj wegański sos do pizzy, wegański ser i dobrze wymieszaj. Włóż go ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. 
  6. Twoja zapiekana fasola jest gotowa do podania.

Podanie

Możesz podać zapiekaną fasolę  z tostami, ryżem, makaronem, krakersami lub jakimkolwiek innym dodatkiem. Możesz je również wykorzystać do przygotowania kanapek, wrapów lub sałatek. Pieczoną fasolę możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

W tym przepisie możesz również użyć fasoli z puszki, jeśli nie masz czasu na gotowanie suszonej fasoli od podstaw. Upewnij się tylko, że dobrze opłuczesz i odsączysz fasolę. Możesz również użyć innych rodzajów fasoli, takich jak czarna fasola lub fasola pinto jako substytut zielonej fasoli. Te pieczone fasolki są przyjaznym dla wegan daniem, które jest pełne białka, błonnika, witamin i minerałów. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Cię zainteresować